Cât te costă o lună în Cuba. În doi.

havana

 

Călătoritul e hobby-ul tău? Preferi excursiile organizate de agenții? Căutarea celui mai bun preț pentru un zbor intercontinental îți dă dureri de cap? Cari după tine cel puțin două valijoare a câte 20 kg fiecare oriunde ai pleca? All inclusive-ul e prietenul tău cel mai bun? Bugetul nu e o problemă?

Atunci acest articol nu îți este dedicat ție.

Pentru toți ceilalți: ADUNAREA! Un carnet și un pix ar fi de preferat. Să începem cu începutul. Așadar: ai adunat ceva zile de concediu, vrei mai mult decât un city break obosit prin Europa, aici e frig și ai chef de cald dar bugetul tău te trage nițel de mânecă – amice avem niște linii de tras?

 Acest articol este pentru tine.

Să tot fi fost câteva luni de când am revenit de peste Atlantic, unde fără prea mare fast mi-am petrecut marea trecere 30. E un ritual stabilit cu ceva ani în urmă când mi-am propus ca fie ce-a fi dar o zi pe an, una anume, trebuie să fiu foarte departe de casă, într-un loc la care nici cu gândul nu gândeam că voi ajunge înainte de a pune un deget pe hartă și: Evrika, aici plecăm!

Sună bine, știu, dar ce se ascunde în spatele fiecărei escapade, de fiecare dată mai departe, de fiecare dată pentru mai mult timp? Ei bine da, multă multă muncă on și off location.

Urăsc planurile. Termenele limită. Și obiectivele de bifat. Nu, mai bine nu. Ajung la fața locului și mă decid. Vreau să mă lăfăii pe plajă, să cațăr munți, să dorm de dimineață și până-n seară, să bat restaurantele de la periferie spre centru și-napoi, să ies din club în muzeu, dar mai bine nu? Snorkelling sau diving? Triburi sau orașe? Habar n-am. O să mai văd eu acolo.

Însă. Între toate variabilele de mai sus există și câteva constante: viza, transportul, cazarea și mâncarea.

Despre care vom discuta în cele ce urmează.

Pe scurt povestea sună așa: Cuba toată (adică Havana, Viñales, Trinidad, Santiago de Cuba, Baracoa și-napoi), doi oameni, o lună și puțin sub 3500 de euro. Cu totul? Cu totul.

 

Mică lămurire de început – Moneda cubaneză

În Cuba circulă două monede: covertibles (CUC $) și peso sau moneda nacional (CUP $). Un dolar convertibil (CUC) e echivalentul unui dolar american și valorează 25 de pesos (CUP).

Nu există foarte multe bancomate și doar hotelurile mari acceptă plata cu cardul.

Ghișee de schimb valutar vei găsi la tot pasul, având același curs de schimb. Acestea le vei regăsi sub denumirea de CADECA și sunt de cele mai multe ori localizate în centrul orașului.

 

NB: Toate prețurile de mai jos sunt calculate pentru două persoane.

 

Cum și cu ce e mai bine de ajuns în Cuba?

Aeroflot. Bilete cumpărate cu 2 luni jumate înainte. Au ceva escală mai lungă la Moscova, dar se merită. Te mai plimbi, mai citești  despre Castro, sovietici și Perioada Specială, mai bei o cafea și gata îmbarcarea. Unde mai pui că ai și wi-fi la discreție.  Desigur există și un hotel, unde pentru 50 euro te poți odihni vreo 4 ore într-o cameră numai a ta. De tine depinde totul. Dar mai ales bugetul.

Cost: 1370 euro

 

Viza și asigurarea medicală

Ambasada Cubei în România eliberează zilnic viza turistică pe 30 de zile (pașaportul tău nu va fi ștampilat ci doar vei primi un talon cu datele de intrare - ieșire pe care va trebui să-l păstrezi ca ochii din cap până ce pleci din Cuba). Ai nevoie de biletele de avion, pașaportul în original și o asigurare medicală valabilă pe toată perioada șederii acolo.

Cost: 44 euro

Asigurare medicală: 35 euro/o lună. De la Emag.

 

Cazare

Cuba nu e Cuba până ce nu stai într-o Casa Particular. Ce sunt astea? Păi fiecare cubanez mai cu dare de mână închiriază turiștilor fie o cameră fie o întreagă anexă a casei lui. Le găsești la tot pasul, mai greu pe Internet, mai ușor la fața locului sau la telefon dacă ai noroc și ți le-a recomandat un amic dinainte (eu pentru ce îmi bat gura aici! ).

Dacă vezi o mică tăbliță albastră deasupra ușii pe care scrie Arrendador Divisa, știi că ești la locul potrivit. Sunt peste 3000 de casa particular in Havana, stai liniștit ai de unde alege.

Pentru te miri ce sumă ai să tragi cu ochiul mai pe-ndelete la traiul cubanez, la bucuriile și neajunsurile vieții de zi cu zi, ai să mânânci pe săturate tot ce au ei mai bun să-ți ofere (mic-dejunul e de cele mai multe ori inclus în preț), hainele-ți vor fi frumos spălate și călcate, de bine de rău ai cu cine schimba o părere despre ce e de făcut în oraș, unde să te duci și de ce să te ferești.

Ce-am făcut noi?

Ce să facem: ne-am băgat pe sub pielea oamenilor și numai în casa particular găsite la fața locului am stat. De obicei autobuzul te lasă în centrul orașului de unde fie mergi trei pași la stânga și-ți alegi tu cazarea care-ți convine fie mergi după unul din zecile de proprietari aflați direct în stație cu anunțul - avem camere libere.

ORAȘ NUMĂR DE NOPȚI COST (CUC$)
HAVANA 11 253
VIÑALES 3 45
TRINIDAD 6 180
SANTIAGO DE CUBA 3 60
BARACOA 4 80

TOTAL: 27 nopți - 618 CUC$/560 €

 

Transport local

Am ales să ne deplasăm cu autocarul de la un capăt la celălalt al Cubei. E mai practic, au orare fixe, zilnice și nu au întârzieri. Plus, să nu uităm - sunt budget friendly.

Unde mai pui că îi găsești și pe internet, deci floare la ureche, numai timp să ai la dispoziție.

Compania cu pricina poartă numele de Viazul. Îi găsești aici http://www.viazul.com/. Au aer condiționat nu-ți fă probleme și opresc la timp pentru pauzele de masă și alte asemenea.

TRASEU DURATĂ (ore) COST (CUC$)
Havana - Viñales 4 24
Viñales - Trinidad 10 74
Trinidad – Santiago de Cuba 12 66
Santiago de Cuba – Baracoa (cu taxi particular) 5 50
Baracoa - Havana 17 132

TOTAL: 346 CUC$/313 €

Atunci când ești în oraș ai de ales între mai multe variate de transport în cazul în care nu vrei să iei Cuba la pas. În Havana și Trinidad sigur ai să te împiedici de bicicletele de închiriat. Costă de la 5 la 10 CUC pe zi.

vinales

Bici-taxi e o specie de ricșă cubaneză pentru care nu ar trebui să plătești mai mult de 1 CUC/km. Cubanezii plătesc de zece ori mai puțin. Nu uita că ești străin și pentru asta ai o taxă de plătit. Nu dispera, cu toții am trecut prin asta. Dar mai ales dă-ți ocazia să mulțumești într-un fel țării care te-a primit în gazdă. N-ai să ieși în piedere. În nici un fel.

Colectivos sau taxiurile în comun. Au o rută prestabilită. Culeg câte 6 pasageri per mașină și vin mai repede decât autobuzele locale. Merită să încerci măcar o data, măcar de dragul de a-ți îmbunătăți spaniola. Plata se face în pesos cubanos și precum bine zice englezul-  it's peanunts money.

Din Havana poți ajunge în Regla și Casablanca cu un mic ferry ce nu te va costa mai mult de 1 peso cubano. Adică 0.03 euro.

 

Mâncare

olimpia din havana

Mesele cubaneze se învârt în jurul orezului cu fasole neagră – congri, porc, pui, pește, banane prăjite și mai poartă denumirea de comida criolla. În Baracoa vei găsi multe delicatese dulci pe bază de cacao (aici ai să găsești marea fabrică de ciocolată Che Guevara fondată în 1963) dar și preparate excelente pe bază de homari și creveți.

pranz cubanez

De cele mai multe ori ne găseai într-un paladar – o locație cu 4-5 mese maxim patronată de câte o familie cubaneză, unde fiecare are câte un rol bine definit: bărbatul gătește, femeia ia comanda, copii servesc. De cele mai multe ori, în orice caz. Dar mâncarea e proaspătă, vine în porții urașe și unde mai pui că îți și faci prieteni pe viața. Mereu, în cazul nostru.

Iar asta te costă cam 10 CUC/masă. Cu băutura inclusă. În medie am cheltuit 25 CUC/zi pentru toate mesele.

Cost: 750 CUC/ 680 euro

 

Alte prețuri orientative:

santiago de cuba

Bere locală: Cristal/ Bucanero 0.5l - 1.5 CUC

Pizza: 0.5 CUC

Cocos verde: 1 CUC

Mango: 0.5 CUC 2kg

Clarvăzatoare/homeopat: 40 CUC ședința (negociabil)

Internet: 6 CUC (cartelă prepay valabilă 30min)

Havana Club rom: 5 CUC/0.75l

Trabuc: 4 CUC/10 buc

Piscină: 15 CUC/zi la Hotel 5*

 

În încheiere

Pentru o lună în Cuba am cheltuit 3300de euro. În doi. Din care 300 pe cadouri, un tablou, cumpărături din impuls și alte nimicuri. În rest am mâncat pe săturate, am dormit excelent, am închiriat biciclete, am călărit, urcat pe munte, stat pe plaje sau la piscină și orice altceva ne-a poftit sufletul cu banii pe care îî dai unei agenții să te ducă două săptămâni în Asia. De persoană.

Hasta la victoria siempre călători independenți!

Cuba for the Independent Traveler (A Visual Guide) este acum disponibilă pentru răsfoire și inspirațiune globtrotter-ească aici 🇨🇺💃🏽🎉

P.S: Nu știi pe unde să o apuci în Cuba? Nu-i bai, nici eu, până n-am trăit-o. Itinerarul și toata problematica se regăsește în amănunt aici.

familia cubaneza

* Fotografii: Iulian Ursachi & Desiree Halaseh

Echipament folosit: Nikon D810, Nikon 16-35 mm f4, Tamron AF-S SP 70-200mm f 2.8 Di VC USD, Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art.

*Dacă mai ai nedumeriri nu ezita să mă tragi de mânecă! Sunt aici să te ajut.