Republica Dominicana: fara resorturi, fara all inclusive, fara pretentii

Republica Dominicana

Text si fotografii: Andreea Popistasu

Nu stiu cum e pentru voi, dar eu in America Latina ma simt ca acasa. Oamenii sunt extraordinar de calzi si e usor sa-ti faci prieteni pe viata. Pentru mine a fost usor si pentru ca stiu si imi place spaniola si m-am inteles fara probleme cu oricine. Dar sa nu va imaginati ca o sa va placa mai putin daca nu cunoasteti limba. 

In urma cu ceva ani am locuit pentru 12 luni in Republica Dominicana si la finalul lui 2015 m-am intors pentru o vacanta de doua saptamani si jumatate. O sa va spun pe scurt cam ce am facut si ce mi-a placut cel mai mult, in speranta ca o sa va ajute cand o sa ajungeti pe acolo sau  in cazul in care nu stiti daca sa includeti si Republica Dominicana pe lista voastra cu destinatii exotice.

Prima mea recomandare e sa renuntati la gandul de a merge in resorturi pentru ca asa nu aveti cum sa cunoasteti adevarata RD. Da, ce-i drept ai piscina, plaja hotelului, mancare si bautura din plin daca vrei... dar cam atat. Interactionezi cu doar cativa dominicani - angajatii hotelului si in rest cu turisti ca tine. 

Petrec cel mai mult timp in satucuri sau orase mici, la mare sau la munte, unde pot intra in contact cu cat mai multi dominicani, unde pot trai, chiar si pentru cateva zile, acest stil de viata cu oameni care nu se sfiesc sa cante pe strada (de bucurie sau de tristete), cu guaguas si carritos publicos - cele mai folosite mijloace de transport in comun, cu tarabe pline de fructe si colmados – magazinele de cartier unde gasesti mai de toate si unde lumea se aduna la povesti si un pahar (sau mai multe) cu bere rece. Toate acestea le puteti gasi si in orasele mari, dar in cele mici parca e mai autentic.

Doua saptamani si jumatate in RD pentru mine au aratat cam asa: Punta Cana, La Romana, Bayahibe, Las Terrenas, Samana, Santo Domingo, Jarabacoa, Constanza si ceva regrete ca nu am avut mai mult timp pentru nordul tarii si nu am ajuns, nici de data aceasta, in sud-vest.

Am aterizat intr-o miercuri seara in Punta Cana (da, da, luati-va biletele singuri, nu e nevoie de agentii si cautati spre Punta Cana sau Puerto Plata - sunt statiuni turistice si biletele sunt mult mai ieftine decat spre Santo Domingo de exemplu).

Pana duminica am stat in sud-estul tarii: Punta Cana, Bavaro, La Romana. Punta Cana mi se pare cumva din alta poveste. Stiu ca in pachetele turistice asta gasiti cel mai des dar, din punctul meu de vedere, stand doar in Punta Cana, la un resort, nu veti cunoaste RD nici macar 10%.

Aproape de Punta Cana va recomand totusi plaja Macao – mi-a placut la nebunie! Tineti cont ca este cunoscuta pentru surf, deci valurile sunt pe masura.

plaja macao


Daca vreti sa ramaneti in zona dar, in acelasi timp, sa cunoasteti mult mai bine viata dominicana, va recomand Bavaro. Pe strazi, in baruri, restaurante, la plaja, gasiti deja mult mai multi localnici. Sau, puteti sa va indepartati putin si sa ajungeti in Bayahibe. E suficient sa vizitati plaja cu acelasi nume, Bayahibe, si plaja Dominicus pentru a va indragosti. Sunt superbe!

Mergand spre nord-estul tarii, veti ajunge in provincia SamanaAici nu puteti sa nu va opriti in Las Terrenas. E mult mai turistic si stiu ca am insistat asupra zonelor cu mai putini turisi, dar merita. Mi-au placut plajele tare mult si hotelurile mici si cozy.

In ceea ce priveste plajele, tot aveti de unde alege, sa nu va plictisiti: Playa Bonita, Punta Popy, Las Ballenas si, bineinteles, Playa Coson - in cazul in care nu aveti masina inchiriata, pentru a ajunge la ultima plaja veti fi nevoiti sa luati un motoconcho (taxi-motoreta). E posibil sa va tremure putin picioarele (pana atunci cu siguranta veti fi vazut zeci de motoristi si nu sunt neaparat cei mai precauti), dar nu veti regreta! (Cum sa ajungeti in RD si sa nu mergeti cu un motoconcho?! Am fost si 4 pe o singura motoreta. Da, da, pe langa sofer noi 3 eram in spate).Veti ajunge la una dintre acele plaje unde nu exista decat un bar-restaurant improvizat de localnici, in rest liniste si pace. Iar daca nu cautati neaparat liniste, puteti sta la un domino cu dominicanii:

domino in dominicana

In Las Terrenas nu am stat foarte mult aproape de mare. Aici sunt destul de multe hoteluri luxoase si restaurante mult prea europene pentru o vacanta in Caraibe. Am preferat sa luam satul la pas pentru a ne bucura de bunatati locale. Asa am dat de un restaurant-cantina cu preturi extraordinar de mici si mancare foarte buna. Tot asa am gasit, din pacate abia in ultima zi - locul ideal pentru a savura micul dejun - Cafeteria Lee: fructe proaspete, sucuri naturale, cafea buna, si sandwitch-uri delicioase.

cafeteria lee dominicana

In Samana opriti si in Santa Barbara de Samana. E un orasel cochet, iar in apropiere puteti gasi din nou fara probleme multe plaje frumoase. Doar sunteti pe o insula, nu? 

Nu am ajuns la Playa El Rincon si toti cei carora le-am spus ca nu am reusit sa o vedem au reactionat "O, nuuu, serios? Ce pacat!"

Recomandarea mea e sa ramaneti macar o noapte in Galleras pentru asta. Asa puteti ajunge fara probleme si la El Rincon dar puteti sa vedeti si plajele Las Galleras si Playita - nici la cea din urma nu am ajuns dar am inteles ca e mai frumoasa decat Galleras si noua acolo chiar ne-a placut.

Din Samana se ajunge foarte usor in Parcul National Los Haitises: dealuri conice, doline și caverne - peisajele sunt superbe!

Parasind si nord-estul, in centru am vizitat Jarabacoa si Constanza. Initial imi propusesem sa petrec mai mult timp in Jarabacoa dar nu a mai fost sa fie. Am avut totusi noroc de un prieten care avea ceva treaba pe acolo si am reusit astfel sa petrec si eu vreo jumatate de zi. Nu stiu daca o fi datorita aerului de munte - poate motiveaza mai mult - dar oraselele de la munte mi s-au parut mult mai curate si mai bine organizate. Am ramas placut surprinsa si mi-am dat seama cata nedreptate i se face Republicii Dominicane promovandu-i-se doar plajele. Da, sunt superbe, dar tara asta are si niste peisaje montane absolut minunate, (nu am reusit nici de data aceasta sa urc Pico Duarte, cel mai inalt varf din Republica Dominicana).


Constanza e un alt oras tare frumos, tot in zona muntoasa. Cred ca e cel mai curat si mai bine organizat pe care l-am vazut pana acum in RD. Si eu si prietenii mei (o spanioloaica si un dominican care cunosc tara ceva mai bine decat mine) am ramas placut impresionati.

De aici puteti organiza excursii pe munte pentru a ajunge la cascade - Aguas Blancas, care mi-a placut la nebunie, la Piramide - ridicate in vremea dictatorului Trujillo, in semn de multumire pentru o sosea pe care o construise in zona si despre care se spune ca sunt situate exact in centrul insulei (nu a tarii, a insulei, care include si Haiti) sau oriunde va mai recomanda localnicii. 

cascada dominicana


În nordul tarii am ajuns doar in Cabarete. Pornisem cu asteptari destul de mici in legatura cu orasul pentru ca auzisem de la diversi prieteni ca, desi e laudat, de fapt nu e cine stie ce. Depinde de gusturi. Mie mi-a placut la nebunie. Chiar daca am prins un Cabarete destul de linistit. Am ajuns intr-o luni seara iar marti a trebuit deja sa plec – si calmul o fi fost pricinuit de inceputul de saptamana, dar eu m-am bucurat de o masa copioasa pe malul marii, urmata de ceva cocktailuri, ascultand in continuare valurile. Recunosc ca nu imi trebuie mult decat atat pentru a fi fericita. Dar de ce ai vrea mai mult? Iar daca mai pun la socoteala si cazarea pe care am avut-o... Paradis! Sa tot ai prieteni in RD :)

restaurant dominicana


Pentru cei dintre voi care sunt mai sportivi, am aflat aici despre o competitie foarte faina, ce are loc in RD: 100 km del Caribe. Pasionatii sa arunce o privire macar de dragul peisajelor.

Prefer oricand orasele mici si satucurile in detrimentul celor mari - mult prea agitate pentru gustul meu. Iar Santo Domingo si Santiago ca multe altele din America Latina, pot fi periculoase. Nu spun nu mergeti, dar aveti grija sa nu umblati cu lucruri de valoare la vedere, mai ales in zone de periferie.

Pentru mine cateva zile in SD inseamna malecon si Zona Colonial, cu ale sale cladiri vechi si baruri, cluburi in care poti asculta orice, de la bachata (ce a aparut in RD apropo) si salsa, muzica electronica si rock si, bineinteles, in care se danseza pana dimineata.

Utilizati mijloacele de transport in comun - carritos publicos. Cand oare vei mai avea ocazia  sa mergi cu o masina care aproape se descompune, alaturi de alte 6 persoane? Intr-o masina mica, pe langa sofer, merg 2 persoane in fata si 4 in spate.

Uneori fitosii prefera sa plateasca doua locuri pentru a merge mai comod.  Experienta chiar merita traita. Puteti auzi povesti interesante. Iar daca din senin cineva striga "subelo" sa stiti ca ii place tare melodia de la radio, vrea sa o asculte la volum mai mare si cel mai probabil va canta si el / ea. Dar cu asta v-ati obisnuit deja. Dominicanii nu au nevoie de motive speciale pentru a canta pe strada, intr-un carrito publico, sau oriunde altundeva; daca aud o melodie care le place sau pur si simplu isi amintesc una, incep sa cante, de cele mai multe ori cat ii tin plamanii, fara a se gandi prea mult la ce spune lumea. Miscare sanatoasa, va spun eu.

 Ce nu imi place foarte mult e transportul intre orase. Din Santo Domingo (si de multe ori Santiago) poti ajunge oriunde cu autobuzul. In schimb, de oriunde altundeva e posibil sa fie nevoie sa mergi in capitala pentru a ajunge la destinatia dorita. Asta am fost nevoita sa fac atunci cand am vrut sa ajung din Punta Cana in Las Terrenas. Probabil varianta cea mai simpla (si nu neaparat mai scumpa, daca nu calatoriti singuri) e sa inchiriati o masina; cu drumurile nu veti avea probleme.

 Concluzia?

In Republica Dominicana gasiti de toate: plaje superbe, delfini si balene, munti, unde va puteti racori putin (daca urcati Pico Duarte trebuie sa luati in considerare ca in functie de perioada temperaturile pot ajunge si sub 0 °C desi sunteti in RD si in general e cald cam tot anul), satucuri cochete, orase insufletite, evenimente pentru toate gusturile si oameni care va vor face sa va doriti sa va mutati de tot acolo.


Eh? Cum e? V-am convins? Sper ca da. Eu una imi doresc sa ma intorc. Nu de alta dar au ramas inca locuri pe care imi doresc sa le vad. E suficient sa cautati pe Google Bahia de las Aguilas sau 27 Charcos si veti intelege.

Iar daca mai aveti intrebari, le puteti lasa mai jos. Promit sa va raspund in cel mai scurt timp.

Vacanta savuroasa! Va fi cu adevarat. Despre mancare prea multe nu v-am povestit dar o sa va placa sigur:

pranz dominican