Cum să călătoreşti în India: trenurile
/India. Practicalități.
Călătoria cu trenul.
Să stabilim de la început: Indian Railways e cea mai potrivita modalitate de transport pentru cei care nu se pierd ușor cu firea. Poate ai citit, poate ai vazut un film sau un documentar, poate ti-a spus un coleg în pauza de cafea de la birou - călătoria cu trenul prin India îți poate oferi plăceri nebănuite în incursiunea ta cvasi antropologică de la buza misteriosului subcontinent dar dacă resimți plapitații majore la variațiile culturale încă străine ție - mai bine te abții. Sau iei un avion. Sau stai acasă.
Călătoria cu trenul în general e compusă din trei părți bine definite: stabilirea destinației, rezervarea și achiziționarea biletului și călătoria în sine. Sigur, într-o societate de tip occidental poate parea logic și destul de facil, însă ești departe de casă. Și de tot ceea ce știai până acum despre India și căile ei.
In cifre, 7500 de stații sunt connectate printr-o rețea de căi ferate nu mai umilă de 65.000km lungime. Anul trecut, conform unui studiu, 25 de milioane de pasageri au calatorit zilnic cu trenul in India, dintr-un total de 9 miliarde anual. Din 1853, Caile Ferate Indiene transportă pasageri de-a lungul si de-a latul țării, cu rute speciale spre Pakistan, Nepal și Bangladesh - ceea ce îi acordă un loc confortabil printre cele mai mari rețele de căi ferate din lume. Asta ca să-ți faci o idee despre magnitudinea unei potențiale călătorii și implicațiile ce decurg de aici.
Destinația
Orice călător care se respectă trebuie să se afle măcar o dată în perimetrul Triunghiului de Aur. Ai la dispoziție una dintre cele mai luxoase variante de a călători din New Delhi către Rajasthan (Jaipur, Jaisalmer, Jodhpur, Sawai Madhopur, Chittaurgarh, Udaipur, Bharatpur) și în cele din urmă în Agra la Taj Mahal - Palace on Wheels. Fiecare vagon dispune de câte patru saloane de lux, fiecare purtand denumirea și amprenta vechilor state rajpute: Alwar, Bharatpur, Bikaner, Bundi, Dholpur, Dungargarh, Jaisalmer, Jaipur, Jhalawar, Jodhpur, Kishangarh, Kota, Sirohi și Udaipur. O odisee a simțurilor te va purta din cușeta unui maharaja printre forturile, deșertul, sălbăticia și paradoxul vieții unui tărâm plin de mister.
Coborând spre sud, de la Victoria Terminus din Mumbai te poți îmbarca în Deccan Odyssey care te va purta din capitala Bolly până pe plajele din Goa, până în Aurangabad la peșterile Ajanta și Ellora. În timp ce aștepți următoarea stație, ai la dispoziție o saună, un centru de afaceri, un bar și două restaurante ce servesc cele mai variate feluri de mâncăruri internaționale și locale. Și o sticlă de vin în fiecare cabină. Din partea casei.
Desigur mai există și Maharaja Express, votat in 2012 drept cel mai luxos tren din lume (World Travel Awards), cu finisaje din marmură,argint și cristale Swarovski. Ai de ales între mai multe destinații, printre care, cea mai impresionantă este, de departe cea cu pornire din Delhi către Fatehpur Sikri, Agra, Khajuraho și Varanasi.
În ultimă instanță, te îmbarci către necunoscut. Însă ar trebui să te informezi asupra unor aspecte...
Rezervarea și achiziționarea biletului
În cazul în care plănuiești să te deplasezi pe distanțe mai mari ar fi indicat să-ti faci o rezervare din timp. Din timp însemnând cel puțin o săptămână înainte de plecare. Să îți cumperi un bilet și să te urci în tren exact după - e complet exclus. Sau poate vrei să experimentezi cea mai ieftină, agonizantă și interminabilă călătorie la clasa generală.
Că tot veni vorba de clase, să ne luminăm nițel:
Majoritatea trenurilor marca Indian Railways pe distanțe mari prezintă o clasificare a locurilor cel putin interesantă, la o primă analiză. Ceea ce vreau să spun e că, s-ar putea sa ți se ridice parul de mână și sângele la cap, dar cu puțină răbdare, îi vei da de capat. Așadar:
1A - First Class AC: prima clasă, de obicei un singur vagon cu 3 cușete de câte patru locuri. Aer condiționat și tapițerie curată. Paturi, așternuturi proaspete și prize.
2A - AC-Two tier: a doua clasă, fără cușete cu câte 4 paturi la fereastră și două pe coridor. Aer condiționat, paturi și așternuturi incluse în preț.
3A - AC three tier: a treia clasă, fără cușete cu câte 6 paturi la fereastră și două pe coridor. Și aici aerul condiționat (din belșug), paturile și așternuturile sunt incluse în preț.
La cele 3 clase cu aer condiționat, toaletele sunt identice: stil indian (cu câteva exceptii), fără săpun sau hârtie igienică.
Următoarele două clase se află printre favoritele navetiștilor locali. Pregatește-te să asiști la o adevărată desfășurare de forțe. Hinduse și tot neamul. Prin urmare:
Sleeper: 6 paturi la fereastră și două pe coridor, ventilatoare și geamuri înțepenite, adaptând legea lui Murphy: când plouă - nu se inchid, când te sufoci - nu se deschid.
Unreserved: cea mai ieftină modalitate de a călători cu trenul. Bănci din lemn și toți pasagerii care pot fizic să încapă: în picioare, pe jos, unii peste alții, în orice caz în tren. Cu toții până la destinația finală.
Biletele pentru primele 3 clase pot fi rezervate și cu trei luni înainte de data călătoriei. Dacă preferi confortul unui pat și a aerului condiționat ar fi cazul să te grăbești. De la ghișeul de rezervări din incinta gării, vei completa o fișă cu datele tale și cele de călătorie (rută, clasă, numele trenului) și abia apoi vei afla dacă există sau nu locuri disponibile.
Există ghișee generale si ghișee pentru femei. În cazul unor eventuale incidente. Din fericire n-am asistat la nici unul pâna acum.
În cazul în care nu exista locuri disponibile la clasele AC, îți poți lua un bilet unreserved la un preț minim, care-ți va permite totuși să te urci în tren, fără a avea însă locuri rezervate. Controlorul îți poate oferi locuri - dacă între timp au fost anulate unele bilete - contra cost. Uneori poți fi norocos. Daca nu, pe băncuțele de lemn cu tine!
Dacă se întâmplă totuși să nu găsești timpul necesar pentru a te deplasa la gară cu suficiente zile înainte de plecare, mai ai o șansă: biletele TATKAL (în traducere liberă - imediat sau urgent). Ghișeul de rezervări pentru biletele TATKAL se dechide timp de o oră (10-11am) cu o zi înaintea plecării. Costă câteva sute bune de rupii în plus, însă e o mișcare deșteaptă în cazul în care nu ai un itinerar fix sau preferi deciziile spontane de a te aventura către un loc sau altul.
Ceea ce am făcut și eu. În repetate rânduri.
Majoritatea stațiilor importante (Delhi, Mumbai, Chennai) au și un ghișeu special pentru turiștii străini, situat la primul etaj, de unde vei putea să-ți cumperi lejer biletele, evitand astfel cozile interminabile de la ghișeele generale unde se înghesuie tot poporul.
Călătoria
Infama călătorie cu trenul prin India! Câtă cerneală, sudoare, lacrimi și sânge n-au curs pentru a descrie neverosimila experiență! Cărți de ars pe rug, filme de întipărit în memorie, imagini de rumegat după ani și ani. O introducere mai concretă în cultura indiană nu poate exista pe fața pământului decât pitoreasca călătorie cu trenul.
O pleiadă de obiceiuri si ritualuri te inundă din toate părțile, de lângă tine, de pe coridor, din celelalte clase, de la fereastra din dreapta.
Vei fi primit cu mare pompă, priviri furișe și nu prea, întrebări indiscrete și prietenii ad hoc ca nicăieri altundeva pe lume. Vor să știe de unde ești, încotro te îndrepți, starea civilă, financiară și ocupațională, orientări religioase și istoricul familiei, șamd.
Principala ocupație a indienilor în timpul orelor încremenite din tren e să afle cât mai multe detalii personale cu putință despre co-pasagerii din vecinătate. Se vor simți flatați dacă le vei întoarce curioazitatea, așa că nu mai sta pe gânduri: e momentul să iei notițe. India nu e țara spațiului personal, așa că nu te aștepta să te lăfăi în voie pe 3 locuri la amiază: unde sunt 3, sigur mai e spațiu pentru încă unul.
Sau doi.
Vei avea de asemenea ocazia să înveți rapid cum să mănânci fără ajutorul tacâmurilor, doar cu mâna dreaptă. Colegii de compartiment vor fi bucuroși să te îndrume în acest sens. Asta până în jurul orei 10 seara, când picioarele se dezmorțesc, paturile se întind și concertul de noapte începe. Ar fi util să ai un ipod sau măcar dopuri de ureche. Crede-mă pe cuvânt de data asta.
Spectacolul poate continua cu apariția infamelor hijra (al treilea sex, hermafrodiții sau prostituatele), a cerșătorilor diformi și insistenți, a nomazilor sadhu cu straiele lor portocalii și a diverșilor comercianți ambulanți de dulciuri și alte asemenea.
Toate astea și încă pe atât, în timp ce la fereastră peisajele, vremea, portul și nuanțele se schimbă constant.
P.S
Îți scriu toate acestea de pe patul din stânga, jos a trenului Howrah Mail - care strabate vreo 1600 km între Chennai și Calcutta, în vreo 30 de ore. Estimativ. În realitate, nu se știe exact. Și asta îmi place cel mai mult. Staționăm în Palasa (?!) unde un puști desculț o învață pe soră-sa (probabil) câteva trucuri magice cu o monedă. Nu prea i-au ieșit, dar mai are timp să se perfecționeze. Trenul lor încă nu a sosit.
*Articol publicat pe www.caia.ro