Cum să construiești un imperiu de bunăstare?
/Motivation is important. It is often the initial spark that has set you on a journey. It is that emotional connection with your goal, the feeling of being pulled towards it, and energized to take action.
The problem is this: motivation is flimsy. It is a feeling—and, like all other feelings, it fluctuates. You can’t rely on it, because it comes and goes. (Giovanni Dienstmann)
De o perioadă, un șir indian de vreo 10 zile nu am mai avut nici un dram de motivație să fac nimic. Nici să lucrez, nici să mă țin de rutine sănătoase, nici să schimb ceva din filmul extern care se desfășura în fața ochilor mei. Deși deadline-urile se adunau, urma să încep un nou curs (unul dintre obiectivele mele de căpătâi e să învăț mereu ceva nou, să mă actualizez) minte mea refuza să se focuseze pe ceea ce am de făcut în mod foarte concret și pe alocuri urgent.
Apoi unul dintre profesorii mei preferați de meditație, Giovanni Dienstmann a spus asta: “Motivația e importantă. E de cele mai multe ori scânteia care te pune în mișcare. E acea conexiune emoținală cu scopul tău, sentimentul de a fi atras de acestea, energizat să acționezi. Problema e că motivația e inconsistentă. E un sentiment, și ca toate celelalte sentimente - fluctuează. Nu te poți baza pe motivație, pentru că vine și pleacă.”
Am scris mult. Am organizat evenimente minunate de networking și artă în comunitate. Am plecat în călătorii spontane peste mări și țări. Am lansat un start-up de wellness. Am muncit la crearea unor relații mai armonioase cu familia și prietenii mei. Mi-am educat mintea să asculte un corp ignorat de ani de zile. Am lucrat la cea mai importantă relație din viața mea - cea cu MINE. Am trezit fiecare mușchi din corp, mi-am întins toate cele 206 oscioare, am curațat din interior către exterior prin post și meditație. DAR. Toate acestea depindeau de echilibrul fragil dintre motivație și acțiune.
Credeam că pot crea doar dacă am acea inspirație divină. Doar dacă simt fluturi în stomac la vreo idee măreață de business. Doar dacă mă pot ridica cu ușurință din pat. Doar dacă am rezultate instante, ca acea explozie de energie puternică și temporară de după consumul de zahăr - faimoasa sugar rush (tu cum iți bei cafiaua?) sau euforia alergătorului - acea exaltare de după un efort fizic supra omenesc (sau pe la a doua parte a unui ultra-maraton montan de sub Vârful Omu).
Dar nu. Nu doar în aceste minunate stări de flow poți crea. O viață mai bună se construește zi de zi indiferent de motivație.
Eu, tu sau ea nu suntem motivați non-stop. Fie că ești prea obosit, trist, ocupat, o tragedia s-a întamplat sau pur și simplu nu ai chef să faci ceva pentru tine zilnic, mereu va exista un obstacol. Dacă regula ta de a face lucruri e aplicabilă în 99% din cazuri înseamnă că mereu va exista posibilitatea ca acel 1% să se întâmple azi.
Auto-disciplina înseamnă responsabilitate de a acționa indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău. În 100% din cazuri - YOU WILL SHOW UP.
E CAPACITATEA DE A ACȚIONA INDIFERENT DE MOTIVAȚIE. AUTO-DISCIPLINA E O RESPONSABILITATE ZILNICĂ.
Dacă te bazezi pe o motivație inconsistentă, acțiunile tale vor fi inconsistente și automat rezultatele vor întărzia să apară. Să fie relevante.
Pe drumul către acest loc unde ești fericit și împlinit vei fi dezamăgit, criticat, vei avea căderi, va fi greu. Acestea sunt momente definitorii în călătoria ta. Mai ales în aceste momente trebuie să iți exersezi responsabilitatea de a acționa în favoarea ta. Nimeni nu a spus că e ușor. Dar e necesar să mergi mai departe, să iți setezi acțiuni zilnice non-negociabile:
azi voi medita 10 minunte
azi voi fi recunoscător pentru ceea ce am deja
azi voi spune mulțumesc
azi voi face yoga/pilates/merge la sală sau alerga măcar 15 min
azi voi citi măcar o pagină dintr-o carte care mă ajută să-mi fac viața mai ușoară
azi voi face sedința de yoga cu Desiree ..chiar dacă și mâine e o zi - înțelegi unde merg :D
Tu decizi ce să faci. cine să devii, ce uși să deschizi. Decide care e responsabilitatea ta non negociabilă și ține-te de ea zilnic. Dacă vrei avea prea multe cel mai probabil nu le vei face. Alege ce e urgent, ce e necesar să fie hrănit constant în viața ta acum și SHOW UP NO MATTER WHAT.
Dacă ai deja obiceiuri de care te ții constant adaugă încă unul. Nu contează cât de mic e - poate să te trezești mai devreme cu 30 min, să bei doar o cană de cafea, să-ți spui ceva pozitiv dimineața în oglindă. Începe modest, progresează încet, stabilește o nouă fundație solidă de obiceiuri care te ajută să crești.
CHIAR DACĂ ȚI-E FRICĂ, NU EȘTI MOTIVAT, AI DUBII - ACȚIONEAZĂ.
Accesează Cursul de Lifestyle Design unde te voi învăța să implementezi noi obiceiuri sănătoase și practici blânde de auto-cunoaștere pe care le poți integra zilnic în rutina ta de bunăstare.