Cum practicăm yoga pentru o menstruație sănătoasă?
/În timpul perioadei menstruale
În timpul sângerării poți practica yoga ușoară care te va ajuta să te odihnești, să încetinești pasul și să-ți reîncarci bateriile. E cea mai senzitivă perioadă a ciclului feminin așa că evită activități fizice intense precum drumeții, alergare, dans sau orice acțiune domestică de mare anvergură (covoarele și mobila vor fi tot acolo și peste șapte zile). În schimb identifică, deleagă și astfel acordă încredere celor din jur care știu și pot face munca în locul tău. Delegarea nu e un semn de slăbiciune, e doar leadership eficient.
Evită posturile de yoga dificile și inversiunile.
Posturi în picioare și flow-uri de vinyasa
Nu. Nu le face în această perioadă. Mai ales dacă sângerarea este foarte abundentă. Căldura generată de aceste posturi afectează eliminarea eficientă a sângelui menstrual iar uterul e supus unui efort inutil și suplimentar în timpul menstruației. Asanele practicate în picioare accentuează tensionarea abdomenului inferior (și deci al uterului). Evită-le pe cât posibil.
Există câteva excepții pe care le poți practica folosind suport - yoga blocks:
Utthita Trikonasana și Ardha Chandrasana reduc durerile lombare, sângerarea excesivă, crampele abdominale și balonarea.
Uttanasana, Adho Mukha Svanasana și Pasarita Padottanasana cu suport pentru cap - elimină durerile lombare și reduc tensiunea arterială ridicată.
Nu practica Salutul soarelui sau orice practică care presupune sărituri pentru a conserva energia și așa scăzută.
Posturi în șezut și rotiri
Poți reduce durerile articulare difuze și rigiditatea încheieturilor prin aplecări laterale în posturi precum Parsva Swastikasana. Acestea reduc durerile de spate, crampele și migrenele și e indicat să le practici cu suport (perne sau bolster) pentru a evita suprasolicitatea fizică.
În cazul în care sângerarea este moderată poți practica rotiri bânde care nu afectează organele din regiunea abdominală inferioară (ovare, uter și vagin). Posturi recomandate: Bharadvajasana II, Parsva Virasana și Parsva Swastikasana.
Aplecari din așezat
Asanele cele mai potrivite în perioada menstruală. Calmează și reduc migrenele, durerile de spate și oboseala. Janu Sirsasana (cu suport - perna peste picior) reduce sângerarea abundentă.
Poziții de reclinare (întinsă pe spate)
Aceste asane reduc durerile pelvine și crampele abdominale, relaxează mintea și combat oboseală. Evită contracțiile abdominale puternice, sau exercițiile tip Pilates în care ridici picioarele - acestea comprimă și irită organele interne și pot cauza sângerări abundente.
Inversiuni
Posturile în care capul este poziționat mai jos decât trunchiul, șoldurile și picioarele sunt contraindicate în timpul sângerării menstruale. În ayurveda termenul mala semnifică deșeu (urină, fecale, flegmă, mucus și sânge menstrual) și trebuie eliminate din corp pentru a evita îmbolnăvirea. Corpul femeii este construit astfel încât să permită eliminarea sângelui menstrual fără restricții. Atunci când corpul se află în inversiune, procesul de eliminare este perturbat și poate forța scurgerea (în sens invers) al sângelui menstrual înapoi în cavitatea abdominală fapt ce determină o adaptare nenaturală a funcției normale a uterului. Inversiunile în această perioadă pot cauza dureri abdominale acute, sângerări abundente sau insuficiente. De vreme ce procesul menstrual e unul de eliminare, evitarea inversiunilor e o precauție elementară. Statul în cap sau în mâini mai poate aștepta până după această perioadă.
Aplecare pe spate
Femeile au de obicei mai puțină energie în timpul menstruației iar aplecările pe spate sunt posturi care stimulează, suprataxând organismul feminin care are nevoie acum de mai multă odihnă. Singura excepție o face Viparita Dandasana II cu suport pentru cap și picioare care menține aliniamentul organelor interne la nivel pelvian. Practică această asană în timpul menstruației pentru a menține un echilibru hormonal sănătos, pentru energizarea și stimularea creierului, pieptului și al plămânilor.
Exerciții de respirație/pranayama
Respirația te conectează la emoții păstrate adânc în țesutul mușchilor. Te poate elibera de tensiune și durere. Expirațiile lungi Ujjayi I ajută la eliminarea crampelor abdominale, relaxarea mușchilor abdominali și constipație. Lasă ca tensiunea să-ți aducă aminte să respiri mai adânc și mai încet.
Unul din marile beneficii ale ciclului menstrual este șansa de a te cunoaște și observa un pic mai îndeaproape. Atunci când practicile de respirație sunt adaptate fazelor ciclului menstrual, înțelegerea organismului feminin devine mai clară, mai evidentă.
Observarea respirației în Savasana - după ce ai practicat asanele: întinde-te comod pe spate cu brațele și picioarele întinse complet. Observă mișcarea caostelor și cum se simte respirația la nivelul trunchiului și al pieptului. Practică timp de 3-4 min.
În timpul menstruației practică exercițiile de respirație întinsă pe spate cu suport sub genunchi și cap, și ochi acoperiți (săculeț de nisip sau prosop simplu) pentru maxim 15 min.
Zilele de după menstruație
E timpul să practici inversiunile care vor ajuta refacerea organismului și a organelor interne, vor echilibra nivelul hormonilor și starea mentală și vor pregăti corpul feminin pentru un nou ciclu menstrual. Punct și de la capăt. Continuă să le practici timp de 3-5 zile după oprirea menstruației iar apoi redu-le la o dată pe săptămână.
Zilele dinaintea ovulației
Rezistența fizică și psihică a femeii e în creștere în această perioadă, în paralel cu creșterea nivelului hormonal din prima jumătate a ciclului menstrual. Poți introduce asane mai active, de toate tipurile - în picioare, rotiri, aplecări pe spate și inversiuni. Pentru a contrabalansa creșterea nivelului de estrogen practică aplecări în față mai lungi și mai profunde.
Ovulație
La jumătatea ciclului femeia ajunge în punctul cel mai puternic atât mental cât și fizic. Nivelul crescut de estrogen relaxează tendoanele și ligamentele iar posturile mai avansate pot deveni mai ușoare de practicat.
Ai grijă să nu te suprasoliciți fie prin explotarea potențialului sau dimpotrivă prin ignorarea propriei vulnerabilități. Sunt încă acolo. Orice ai spune tu!
Post ovulație
Începând cu ziua 19 și 20 energia ta începe să scadă iar abilitatea de a performa unele posturi se schimbă. E ok. Unele femei se simt mai lente pe măsură ce menstruația se apropie. Cultivă o practică de yoga echilibrată pentru a tempera sindromul premenstrual - asane în picioare, așezat, aplecări, inversiuni, aplecări pe spate și rotiri.
Faza premenstruală
Odată cu scăderea nivelului de progesteron și estrogen începând cu zilele 21-22 ale ciclului menstrual corpul începe să piardă din elasticitate. Poți preveni aceasta prin practicarea aplecărilor pe spate. Fiecare femeie e diferită iar unele pot deveni extrem de flexibile cu 3 zile înainte de menstruație (datorită unui alt hormon - relaxin prezent în această perioadă).
Tendința către inflamare din această perioadă este crescută așa că ar trebui să acorzi grijă felului în care îți întinzi ligamentele. Folosește-te de suport - yoga blocks, curea și perne/bolster. Observă cum te afectează această perioadă și fii prietena ta cea mai bună. E posibil să-ți fie mai greu să-ți păstrezi echilibrul, așa că folosește-te de perete sau scaun pentru un strop de ajutor. Ego nu are ce cauta cu tine pe saltea!
Conștientizarea nevoilor corpului îți va oferi informații prețioase despre starea ta de sănătate și alegerile pe care le-ai făcut în ultima lună. Ascultă cu atenție fa-ți un jurnal de activități, dietă, stări și dispoziții și învață limbajul non verbal al corpului. Mereu îți vorbește. Iar dacă nu asculți va urla. Prin sindrom premenstrual critic și dureros.
Yoga te ajută să faci pace cu corpul tău de femeie la un nivel intim care iți va oferi putere și stabilitate în fața naturii schimbătoare a vieții urbane și agitate. Te va alinia la ritmul naturii și al propriului ciclu, va deveni meditație și rugăciune în timp ce corpul tău se transformă prin asane în plante, animale, zei și planete. Ai încredere. Toate lucrează pentru sarea ta primordială de bine - sănătate strălucitoare!
În săptămâna dinainte de menstruație este eminamente necesar să începi să ai un pic mai multă grijă de tine, să-ți faci masaje și să petreci timp berechet la saună și salină, să-ți faci măști faciale, să diminuezi pretextele sociale dar poate să te și să asculți cu atenție cerințele corpului tău. Fii blândă cu tine și impune celor din jur limitele personale. Limitele personale sunt sănătoase atunci când le comunicăm în cel mai simplu mod cu putiință celor din jur care poate au fost obișnuiți să primească tot și un pic mai mult de la tine exact atunci când au considerat de cuviință. Nu, nu ai să fii o mamă, o soție sau o iubită mai rea ci dimpotrivă vei fi o femeie care se iubește și își respectă ritmul natural al vieții. E chimic. Înțelege.
Am scris despre cele 4 anotimpuri femeiești și dieta recomandată fiecărui sezon - menstruație, faza foliculară, ovulație și faza luteală aici pe larg.
Dacă vrei să practici cu mine am creat Cursul de Yoga Pentru Menstruație Sănătoasă adresat fazei premenstruale pentru a te ghida către practici blânde dar eficiente în atenuarea disconfortului din această perioadă dar și pentru a crea armonie între trupul tău de femeie și toate anotimpurile sale. You can do this!
Contribuția ta: 555 lei
Detalii: ING BANK
Beneficiar: SC SAMASTI SRL
IBan: RO90INGB0000999908857331
Detalii plata: curs coaching online menstruație
DACĂ VREI SĂ VEZI TOATE CURSURILE DE YOGA CU DESIREE VINO AICI.
May all beings be happy! And free!
* Fotografii - Odin Moise
** Bibliografie
The woman’s Yoga Book, Bobby Clennell
Light on yoga, BSK Iyengar
Yoga: A Gem for Women, Geeta S. Iyengar