Terapia prin plâns. De ce e important să închei ciclul stresului și ce legătură are plânsul cu asta?
/Zilele trecute am predat o clasă de yin yoga pentru nervul vag unui grup de aproape 1000 de participanți live și cel mai frecvent răspuns pe care l-am primit de la cei prezenți a fost că au plâns, s-au relaxat și după mult timp au putut să doarmă adânc o noapte întreagă.
Un lucru pe care l-am experimentat pe propria piele e că oamenii nu plâng fiindcă sunt slabi, ci pentru că au fost puternici pentru prea mult timp.
Am trăit condiționați de ideea că e plânge înseamnă a fi slab și vulnerabil și astfel am internalizat un soi de stoicism emoțional pe care l-am ridicat la rang de virtute. Plânsul e un răspuns natural de reglare a sistemului nervos după ce ai trecut prin momente de stres, durere sau doliu care te ajută enorm defapt .
Inhibarea acestui răspuns natural, ideea că eu nu pot sau nu am voie să plâng pentru că e un semn de slăbiciune - nu face decât să intensifice suferința internă.
Lasă-mă să iți spun despre ciclul stresului un pic. Acesta e compus din: stresor (trigger), răspunsul la stres (luptă, fugi, îngheață, supunere), descărcarea emoțională și revenirea la o stare de echilibru emoțional, mental și fizic.
Simplu, nu-i așa? Doar că ceea ce ne scapă multora dintre noi din vedere e acea parte de descărcare emoțională corectă și încheierea ciclului de stres. Cu alte cuvinte rămânem blocați în evenimente demult trecute și emoții reprimate.
Răspunsul la stres e o combinație de activități hormonale și neurologice care produc schimbări psihologice. Acesta e un răspuns adaptiv de supraviețuire primal - gândește-te la o gazela care fuge de un leu în savană: inima bate repede, respirația e scurtă și rapidă, mușchii sunt încordați, gândirea e pe termen scurt, ochii focusați, digestia oprită. Aceleași schimbări le resimțim și noi în situații de stres, precum pierderea unui membru al familiei, un animal drag, creșterea responsabilităților la job sau pierderea locului de muncă, divorț, separare, boli cronice, accidente etc.
Sistemul nostru nervos al cărui obiectiv principal e să fim în siguranță percepe aceste situații ca fiind periculoase pentru supraviețuire și face ce știe mai bine ca să ne protejeze. Prin mecanismele de apărare - luptă, fugi, îngheață, supunere. Cu un preț: gânduri anxioase, depresie, insomnie, iritabilitate, instabilitate emoțională, probleme de memorie, scăderea puterii de concentrare, dificultăți în a lua decizii, îngrijorarea permanentă, pesimism, copleșire, izolare socială, migrene, amețeală, bruxism, energie scăzută.
Avem imperativă nevoie să încheiem ciclul stresului prin a permite corpului și minții să proceseze și integreze evenimentul stresant, copleșitor sau traumatic.
Atenție, a elimina stresorii - șeful, partenerul, șantierul din casă - nu înseamnă că ciclul stresului e încheiat. Atunci când nu închei acest ciclu natural al vieții de altfel, depozitezi această energie de supraviețuire în sistemul nervos care în timp va duce la copleșire cronică și burnout. Atunci când nu descarci această energie în mod eficient te vei simți neajutorat și în o stare continuuă de alertă sau colaps.
Un exemplu scurt al unui ciclu de stres complet încheiat: microagresiune la job (critică) inima bate rapid, mușchii se încordează, căldură, pumni strânși, maxilar tensionat scuturat, plâns, lovit perna tremur involuntar, un plâns bun abilitatea de a vorbi despre ce s-a întamplat fără încărcatură emoțională revenirea la echilibru interacțiune socială.
Cum știi dacă ciclul stresului e încheiat? Nu e un gând ci o schimbare în starea ta psihologică și fizică: poți râde din nou, simți plăcere, o stare de optimism generală, abilitatea de a te conecta social cu ușurință.
Cum poți încheia acest ciclu după un eveniment stresant:
1. Plâns
2. Activitate fizică - yoga, practici somatice, sport
3. Respirație conștientă - adâncă, pe nas, lentă
4. Interacțiune socială pozitivă
5. Râs
6. Art therapy
E în regulă să plângi. Să simți ce ai de simțit. Să închei un ciclu.
Plânsul în mod special e preferatul meu. Te ajută să:
- îți reglezi emoțiile și să miști tristețea din corp
- eliberează endorfine și oxitocină, ceea ce te ajută la eliberarea durerii din corp.
Doula emoțiilor din mine s-a activat și fac o 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐘𝐨𝐠𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐥â𝐧𝐬 în care să plângi tot plânsul pe care nu l-ai plâns o viață, pentru toate durerile tale conștiente și inconștiente, să descarci tristețea, frica și lacrimile pe care le-ai conținut cu atâta putere pentru atât de mult timp. Să simți oceanul de tristețe într-un spațiu sigur, doar pentru tine. Și să vezi că îl poți naviga și ieși cu bine de cealaltă parte unde răsare soarele.
Vom lucra cu șoldurile - partea din corp care ține tristețea, vom identifica unde se află tristețea în corp prin meditație ghidată și scanare corporală, vom activa nervul vag și vom lăsa lacrimile să curgă atât cât au nevoie. Fără să le acoperim, fără să ne ascundem, fără rușine. Sunt lacrimi de trezire.
Sub plâns se află părți din tine care așteată să fie văzute - energia ta, bucuria, lejeritatea ființei, plăcerea.
𝐂𝐥𝐚𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐘𝐨𝐠𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐥â𝐧𝐬
Acces: 6 luni la înregistrare
Contribuție: 265 lei
Cum te înscrii: confirmă efetuarea plății aici: ING BANK: Beneficiar: SC SAMASTI SRL IBAN:RO90INGB0000999908857331 sau Revolut:+62 821 45590437 (liber la detalii) și apoi trimite-mi un mesaj la desiree.aapl@gmail.com sau lasă un comentariu mai jos pentru a primi acces instant la clasă.
Tot ce trebuie să faci e să spui da.
Vino exact așa cum ești.