Femei pe drum. Miami și digital nomads (partea a X-a)
/Anca a devenit un antreprenor digital în urmă cu doi ani iar acum călătorește cu laptopul în spate prin lume oferind o punte de comunicare între un stil de viață sustenabil și spiritul nomad al multor freelanceri creativi. Ana a întâlnit-o pe Catalina în Indonesia iar de atunci călătoresc și lucrează impreună prin Malaesia, Singapore, Portugalia și Statele Unite. Astăzi ne salută din Miami.
Anca Muraru
Locație curentă: București
1. Cine ești și cu ce te ocupi?
Raspunsul la aceasta intrebare devine din ce in ce mai complex. Focusul s-a tot schimbat in ultimii trei ani: de la freelance copywriter, la social media strategist, digital nomad si blogger. In acest moment sunt un antreprenor digital la inceput de drum, cel putin in ceea ce priveste antreprenoriatul, care prin doua proiecte diferite se adreseaza intr-un mod sau altul asa-zisilor nomazi digitali. Este un stil de viata pe care l-am descoperit in urma cu doi ani si care mi-a adus avantaje neasteptate.
Primul proiect se numeste OFFice To Travel si a inceput ca un blog ce a avut mai mult succes decat ma asteptam. Acum incerc sa ofer cat mai multe resurse utile nomazilor digitali si celor care isi doresc sa incerce acest stil de viata.
De asemenea, tot pentru aceasta comunitate, organizam evenimente de tip workation in Romania. Mai exact, timp de o saptamana, nomazi digitali din diferite colturi ale lumii locuiesc si lucreaza in aceeasi casa, iau parte la workshop-uri si mastermind-uri si se ajuta reciproc in dezvoltarea personala si profesionala. In acelasi timp, promovez Romania in randul nomazilor digitali straini, pentru ca multi dintre ei nu stiu ca tara noastra le poate oferi conditii foarte bune pentru acest stil de viata.
Mai mult, in masura timpului disponibil, imi dedic atentia grupului de nomazi digitali in Romania, pe care l-am creat din dorinta de a facilita intalnirea intre oameni cu aceleasi idealuri.
Cel de-al doilea proiect la care tin foarte mult s-a nascut ca urmare a dorintei de a ajuta alti profesionisti sa isi gaseasca job-uri care sa le finanteze calatoriile. Totodata, am vrut sa le ofer ocazia unor companii mici care promoveaza idei frumoase si inovatoare sa aiba acces la servicii de calitate, prin prisma preturilor mai reduse.
Astfel a aparut The smmile (The social media mile), o agentie de digital marketing, cu focus pe social media, ce are o echipa internationala de freelanceri care sunt dispusi sa “go the extra mile” pentru a oferi servicii de calitate si rezultate clientilor din toata lumea. In acest moment echipa este inca mica, dar avem alaturi profesionisti din Romania, Germania si Italia care ofera servicii de social media si copywriting clientilor din Europa si SUA. Conceptul este relativ nou, dar beneficiile se vad deja atat pentru mine si echipa mea, cat si pentru clientii nostri.
2. De ce ai plecat din România? Începutul poveștii tale pe drum e:
Povestea drumului pe care ma aflu a inceput in 2013, cand am hotarat sa imi dau demisia dintr-o agentie de publicitate din Bucuresti (job care de altfel imi placea mult) si sa plec in cautarea unor noi oportunitati in Berlin. Acestea nu au intarziat sa apara si a fost o perioada frumoasa din viata mea, insa tot nu am gasit “acel ceva” pe care il cautam. Nici eu nu stiam prea bine ce imi doresc, dar eram sigura ca as fi vrut sa aiba legatura cu punerea in practica a skill-urilor mele de social media si copywriting, dar si sa imi ofere libertatea de a calatori mai mult. Alaturi de multe lucruri frumoase pe care le-am descoperit in Berlin, am realizat ca schimbarea unui oras nu a ajutat la atingerea scopurilor mele. Era doar un alt birou din care lucram, fara a avea flexibilitatea de a calatori atat cat mi-as fi dorit.
Nu dupa mult timp am revenit in Romania pentru a deveni freelancer si a gasi o modalitate ca astfel sa pot calatori mai mult. Dupa ceva research, am aflat despre termenul de nomad digital (desi nu sunt fana a denumirii, ea insumeaza aspectele dorite) si cum altii descoperisera de mult timp raspunsul la dilema mea.
Aceasta a fost inceputul vietii de calator cu laptopul in spate.
3. Unde e acasă?
Inca pot spune ca Bucuresti este acasa, locul in care inca mai petrec parte din timp. Cateodata foarte putin, alta data (ca in cazul de fata) mai mult, cand trebuie sa pun la punct detalii ce necesita prezenta mea fizica in tara.
4. De la cine ai furat meseria de călător?
Daca ar fi sa ma intorc in timp vreo 25 de ani, as spune ca de la tata. El e cel datorita caruia am vazut mare parte din Romania inca de cand eram copil. O vacanta de vara fara timp petrecut la mare si la munte, dar mai ales prin munti si paduri, parca nu era vacanta.
Inspiratia ulterioara mi-am luat-o din blog-uri si carti ce ofereau informatii despre stilul de viata de nomad digital, dar in special din cartea lui Tim Ferriss – Four-hour work week, cea care mi-a schimbat viziunea asupra vietii si a muncii.
5. Care e cel mai interesant om întâlnit pe drum?
Trebuie sa recunosc ca sunt foarte multi oameni interesanti pe care i-am cunoscut, dar cel care mi-a dat de gandit si a carui poveste este o adevarata inspiratie pentru oricine este Chris. L-am cunoscut in toamna anului trecut pe Nomad Cruise – un eveniment organizat pentru nomazi digitali pe un vas de croaziera ce ne-a unit timp de opt zile, pe drumul din Europa spre America de Sud.
Chris a fost diagnosticat cu o afectiune incurabila a plamanilor inca de cand era copil, iar medicii i-au spus ca daca are grija de el si mult noroc, in cel mai bun caz va ajunge la varsta de 30 de ani. Acum are 31. Pe masura ce starea lui de sanatate l-a tinut in fiecare an in spital o buna perioada, el a luat decizia ca daca va ajunge vreodata la de 30 de ani, se va “pensiona” pentru a se bucura de restul timpului petrecut in viata. Ceea ce a si facut – a muncit mult si a ajuns ca pana la 30 de ani sa fie un antreprenor de succes.
Astazi Chris se lupta in continuare cu aceste probleme de sanatate si isi doreste sa ii inspire si pe cei din jur. Energia si pasiunea se simt in fiecare discutie avuta cu el. Dupa ce am luat parte la un seminar tinut de el si am asistat la o conferinta unde a impartasit povestea lui, mi-am dat seama ca ar fi un bun speaker ce poate motiva orice viitor antreprenor si posibil orice persoana, indiferent de aspiratii.
De accea, sunt foarte entuziasmata ca il vom avea invitat ca guest speaker la unul dintre evenimentele de tip workation pe care le vom avea in Romania.
6. Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de când ai plecat în lume?
Uitandu-ma inapoi nu cred ca am avut provocari mari, desi poate la acel moment nesiguranta locului in care voi dormi saptamana viitoare, tantarii ciudati care m-au ciupit sau lipsa internetului cand aveam de livrat proiecte au parut probleme importante. Mi se pare ca pe masura ce calatoresti, inveti sa te adaptezi si sa faci fata provocarilor. Da, imi lipseste confortul de acasa, multitudinea de haine din care sa aleg, viteza internetului, siguranta de a iesi pe strada (cateodata) si desigur, cei dragi mie. Dar beneficiile pe care mi le aduc calatoriile fac ca dezavantajele sa nu mai fie atat de pregnante.
7. Cum arată o zi obișnuită din viața ta?
In functie de locul in care ma aflu, programul se focuseaza mai mult pe munca, networking sau explorarea zonei. Cand ma aflu in Bucuresti, sunt saptamani ca si cele de acum in care nu am weekend liber, iar iesirile se cam limiteaza la intalniri cu clienti si parteneri. Cand sunt in hub-uri de nomazi, profit de comunitate si incerc sa intalnesc cat mai multi oameni interesanti. In momentul in care alegi sa calatoresti mai mult decat sa te stabilesti intr-un loc, e greu sa legi prietenii de durata si ajungi sa te simti putin singur. De aceea, in momentul in care dai de oameni care au viziuni similare, vrei sa profiti.
Cu toate acestea, o zi tipica este impartita in cateva segmente:
- Rutina de dimineata care include exercitii fizice, mic dejun, meditatie, “The Five Minute Journal” si plimbare
- MIT (most important task) – cel mai important proiect al zilei are prioritate
- Pauza de masa
- Munca sau intalniri
- Ultima parte este de cele mai multe ori rezervata intalnirilor informale sau cititului (cateodata aleg documentarele), dar se intampla in perioadele aglomerate ca frecvent aceasta parte a zilei sa fie inlocuita tot de munca.
- Inainte de culcare aleg sa imi pregatesc task-urile pentru ziua urmatoare
8. Ce colțuri ascunse din lume ai descoperit până acum? Care ți-e cel mai drag?
Trebuie sa recunosc ca din cauza nevoii permanente de conexiune la internet, pentru a putea lucra, nu am ajuns in locuri prea ascunse. Fiecare loc in care am fost este mai mult sau mai putin deosebit pentru mine. Fiecare e asociat cu anumite culori, mirosuri si amintiri. Ca loc mai retras, dar care ofera conditii bune si celor care lucreaza si calatoresc este Tarifa, un orasel din sudul Spaniei.
9. Care e stitlul tău de călătorie?
Cred ca cel mai bine m-as defini ca un “slow traveler”. Pentru a putea sa lucrezi in timp ce calatoresti, ai nevoie de mai mult timp decat ai avea pentru o simpla vacanta.
Desi in general ador sa fac planuri, de obicei singurele planificari concrete pe care le am cand vine vorba de calatorit sunt de a aranja cum ajungem intr-o destinatie si unde vom sta. In rest, nu stiu unde voi fi la anul, in toamna sau chiar luna viitoare. In acest moment calatoresc si cu prietenul meu, care a adoptat acest stil de viata de abia anul trecut, si deciziile sunt luate de comun acord. Avem noroc ca telurile noastre si modul de a calatori coincid.
10. Ce citești?
Desi in viata de zi cu zi scriu texte cu duiumul – de la texte creative, la articole, analize si prezentari – si s-ar putea crede ca citesc romane, eu ador sa citesc carti de business si (auto)biografii. Imi place sa inteleg cum gandesc oamenii de succes ai lumii, sa invat din greselile lor si sa extrag informatiile care pot fi aplicate si testate in viata profesionala.
11. Ce-ți lipsește de acasă?
Confortul de acasa si familia. Si da, recunosc, viteza conexiunii la internet. Poate suna ca un moft. Insa cand la baza acestui stil de viata sta internetul, fara de care nu ar fi fost posibil sa calatoresc atat, lipsa conexiunii poate duce la pierderea clientilor si a proiectelor, implicit a venitului. Deci o “mica” problema ca aceasta poate duce renuntarea stilului de viata pe care mi-l doresc atat de mult.
12. Dacă-ți ziceam acum 5 ani că viața ta va arăta ca azi ce mi-ai fi zis?
Unde erai acum cinci ani sa imi dai si mie ideea? :D As fi spus ca este un vis frumos, dar nu prea vad cum as fi putut sa ajung aici. Acum cinci ani visam la premii in publicitate si la concedii la Monaco. Acum visez sa fac lumea in care traim una mai fericita cu fiecare om pe care il pot ajuta sa zambeasca mai des pentru ca isi traieste viata asa cum isi doreste; ca este propriul stapan al programului zilnic si al vietii lui. Chiar daca aveam alte idealuri, mi-as fi dorit sa ajung in acest punct al vietii pe care nici nu il visam inca.
13. Vreau să fiu ca tine. De unde încep?
E discutabil. Ca mine nu prea ai avea cum sa fii pentru ca e vorba de dorinte si visuri din copilarie, multa introspectie si liste de lucruri care m-ar face implinita si fericita. Toate, alaturi de decizii mai mult sau mai putin bune, sunt alegeri personale pe care e posibil ca oricine altcineva sa nu si le doreasca sau sa nu le poata duce. Fiecare trebuie sa faca ceea ce il face fericit.
Pe partea celalalta, daca iti doresti sa descoperi viata de nomad digital si crezi ca asta te va face fericit, OFFice To Travel exact asta face. Iti ofera multe resurse si informatii dedicate acestui stil de viata.
Cătălina Controloru
Locație curentă: Miami
1. Cine ești și cu ce te ocupi?
Sunt Catalina si imi ocup mintea si timpul cu o multime de lucruri interesante.
Ma preocupa cum va arata si cum vom percepe munca in viitor, organizatiile axate pe libertate, echipele performante, cultura organizationala, impactul tehnologiei in vietile noastre, diferentele culturale, modele alternative de educatie, antreprenoriatul social, criza refugiatilor, yoga, psihologia (ma opresc aici desi am o lista lunga)
In legatura cu primele m-am hotarat sa si fac ceva concret asa ca lucrez cu o agentie de marketing online pentru a construi o echipa eficienta, sanatoasa si libera. Ce este deosebit la aceasta agentie este faptul ca suntem o echipa remote, deci nici unul din noi nu trebuie sa fie la un birou anume. Aleg singura de unde lucrez, din ce oras, din ce tara, dintr-o cafenea sau dintr-o librarie (cu internet)
In rest, ma implic in orice proiect mi se pare interesant. De fiecare data cand stau mai mult in Bucuresti, colaborez cu o companie care imi e foarte draga si care face lucruri frumoase in Romania, in domeniul Resurselor Umane. Pe oriunde altundeva ajung, incerc sa gasesc comunitati si oameni interesanti, evenimente si proiecte in care sa ma implic.
Imi e greu sa zic pe scurt cu ce ma ocup. Nu ma defineste o meserie, ci mai mult un stil de viata cred.
2. De ce ai plecat din România? Începutul poveștii tale pe drum e:
Am plecat din Romania de curiozitate, curiozitatea de a cunoaste si a intelege o alta lume. Am plecat sa imi testez limitele si sa urmez sfatul Silviei care imi zicea constant sa ies din zona mea de comfort, ca ma asteapta lucruri minunate. Am vrut sa vad cum sunt niste tari mai indepartate si niste culturi mai diferite fata de ce vazusem in Europa si am ales sa fac asta plecand cu gandul ca o sa ma intorc atunci cand o sa vreau. Nu mi s-a parut o idee buna sa pun o limita de o saptamana sau doua.
Povestea mea pe drum a inceput cu un an in Indonezia, o tara de care m-am indragostit. Primele doua luni le-am petrecut in Jakarta, apoi m-am intalnit cu Ana, si am inceput sa calatorim impreuna de atunci. Au fost mici opriri in Malaezia si Singapore, apoi a urmat un an in Marea Britanie, cu mici calatorii acasa si prin Europa, iar anul trecut a fost chiar “pe drum”, opririle mai lungi au fost in SUA si Portugalia.
3. Unde e acasă?
Acasa este Romania. Si cu cat calatoresc mai mult, cu atat descopar mai multe lucruri frumoase despre Romania. Aflu povestile strainilor care au interactionat la un moment dat cu romani, aflu pareri si ganduri, povestesc lucruri interesante si mituri despre Romania. E o parte din mine, o parte pe care o iubesc foarte mult.
4. De la cine ai furat meseria de călător?
Cred ca lucrurile esentiale de care aveam nevoie pentru a fi calator, le-am luat de la mama mea. Curajul si determinarea de a face lucrurile sa se intample si uneori si bani, recunosc (cu mentiunea ca banii au fost imprumutati, nu furati :) Ea este persoana pe care pot sa ma bazez indiferent de situatie si locul in care as fi si cea care ma sprijina neconditionat. Desi nu stie (o sa afle acum, citind articolul), cred ca are toata deschiderea si intuitia unui calator.
5. Care e cel mai interesant om întâlnit pe drum?
Am auzit multe povesti frumoase despre vieti petrecute pe barca, calatorii in jurul lumii, vise marete si indraznete, iar persoana cea mai interesanta ramane Perry Timms, pe care l-am cunoscut inainte sa incep sa calatoresc. Am avut ocazia sa lucrez cu el un an cand am locuit in Londra, pe diverse proiecte de consultanta in dezvoltare organizationala. El este unul din cele mai bune exemple de bunatate si viata traita cu un scop, o persoana de la care invat mereu si care ma surprinde cu nivelul de entuziasm si pofta de viata.
6. Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de când ai plecat în lume?
O mare provocare pe care am avut-o mereu a fost sa invat sa calatoresc cat mai destept si sustenabil.
7. Cum arată o zi obișnuită din viața ta?
Imi e destul de greu sa descriu o zi obisnuita pentru ca depinde foarte mult de locul in care sunt. Ce e destul de clar, totusi, este ca nu sunt o persoana matinala, indiferent de loc si fus orar.
Cand sunt acasa lucrez destul de mult, de acasa sau din cafenele frumoase, librarii sau gradini cu acces la internet, petrec cat mai mult timp cu familia si prietenii mei. Cand sunt “in deplasare”, explorez destul de mult zona in care sunt, incerc sa inteleg cultura, cunosc oameni noi, citesc, intru in discutii lungi cu Ana, planific.
Cred ca am multe zile neobisnuite, ceea ce imi place la nebunie.
8. Ce colțuri ascunse din lume ai descoperit până acum? Care ți-e cel mai drag?
Un loc foarte drag este Indonezia. Si cine a fost acolo pana acum, o sa is idea ochii peste cap, pentru ca este atat de mare si diversa incat sa zic ca imi place Indonezia e ca si cand as zice ca imi place Europa. Insa am avut o experienta geniala cat am stat acolo, in diverse insule, o experienta care m-a format ca om si multe din locurile si oamenii de acolo imi sunt foarte dragi. Nu as zice ca e un colt ascuns, totusi. Consider ca sunt colturi ascunse locurile in care nu am ajuns inca.
9. Care e stitlul tău de călătorie?
Calatoresc cu buget redus spre foarte redus. Incerc sa cunosc localnici si sa aflu povestile lor (chiar si prin semne uneori), nu imi fac un plan foarte clar la inceput, cer multe recomandari, merg cu mijloacele de transport in comun, caut cazari ieftine. Prefer Couchsurfing, Airbnb sau un hostel ieftin in locul unui hotel.
10. Ce citești?
Multe articole si putine carti in ultima vreme, din pacate. Nodesk e o platforma cu multe resurse interesante, Medium imi place mult, citesc despre moduri de lucru diferite, pareri despre viitor, educatie si ce carti imi recomanda unii prieteni.
11. Ce-ți lipsește de acasă?
Familia, prietenii si mancarea.
12. Dacă-ți ziceam acum 5 ani că viața ta va arăta ca azi ce mi-ai fi zis?
Ce binee!! Ce bine ca se leaga lucrurile intr-un fel sau altul!
13. Vreau să fiu ca tine. De unde încep?
Depinde foarte mult din ce motiv vrei sa fii ca mine. As putea sa am un raspuns diferit pentru fiecare persoana in parte. Dar daca as incerca sa ignor particularitatile fiecarei povesti, iti recomand sa incepi cu Universitatea Alternativa. Pentru mine acolo a inceput. Ai noroc, recruteaza noi studenti acum.
Ana Marica
Locație curentă: Miami
1. Cine ești și cu ce te ocupi?
Sunt Ana, consultant de resurse umane și design organizțional. Mă pasionează viitorul muncii și al educației îmi doresc să contribui la construirea unor medii de lucru construite în jurul principiilor de libertate, autonomie, flexibilitate și colaborare.
În urmă cu un an de zile am co-fondat Digital Romads, o companie de consultanță de design organizațional. Lucrez remote, ceea ce îmi permite libertatea de a călători când și unde îmi doresc - în funcție de diverse comunități cu care vreau să mă conectez și proiecte de care aflu și în care vreau să mă implic.
2. De ce ai plecat din România? Începutul poveștii tale pe drum e:
Am plecat din curiozitate și din nevoia de a înțelege mai bine lumea în care trăiesc și rolul meu în ea. Am mers inițial în Indonezia în 2012 cu bursa Darmasiswa, pentru 6 luni. Acolo am studiat limba, cultura și civilizația indoneziană în orașul Yogyakarta din insula Java. Cele 6 luni de studiu s-au transformat apoi în 14 luni de backpacking, călătorit și voluntariat în multe alte insule, împreună cu Cătălina, cea mai bună prietenă cu care am continuat apoi să călătoresc și să lucrez.
3. Unde e acasă?
M-am născut și am locuit primii 17 ani în Craiova după care au urmat anii de facultate în București. Din perspectiva asta, România va fi mereu prima alegere pentru ‘acasă’. De 4 ani însă, de când am plecat la drum și îmi trăiesc viața în bagaj, mai degrabă decât un ‘unde’, acasă a ajuns să fie un ‘ce’ - un mix de stări și sentimente care se modelează după fiecare loc în care ajung, stau ceva mai mult și ajung să simt că devin parte din el.
4. De la cine ai furat meseria de călător?
Nu cred ca am furat-o de la cineva anume, a fost un proces continuu de învățare prin ‘trial & error’, în funcție de diferitele probleme și nevoi care au apărut pe drum. Am experimentat multe feluri de călătorit până să îmi dau seama ce fel de călător sunt și cum fac din asta un stil de viață.
5. Care e cel mai interesant om întâlnit pe drum?
Îmi e imposibil să răspund la întrebarea asta - oameni interesanți sunt la tot pasul, atâta vreme cât există timp, energie și interes să le asculți poveștile. Am cunoscut oameni fascinanți peste tot - iar mulți dintre cei care ma inspiră sunt in București și i-am întâlnit înainte de a pleca la drum.
6. Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de când ai plecat în lume?
Sustenabilitatea financiară. Asta deoarece călătoritul pentru mine nu e scopul în sine - ci e modul prin care ajung să mă implic în proiecte care îmi dau sens și să cunosc oameni și comunități de la care îmi iau lecții valoroase. A fost un drum lung până să găsesc un echilibru din punct de vedere financiar între ce vreau să fac (design organizațional) și stilul de viață pe care vreau să îl duc (remote, călătorind).
7. Cum arată o zi obișnuită din viața ta?
Dacă stau pe loc, ziua e o combinație de câteva ore în fața laptop-ului într-o cafenea care îmi devine birou și un eveniment interesant sau o întâlnire cu diverse comunități de oameni. Îmi place să mă expun unor grupuri cât mai diverse de la care să aud idei noi care să mă provoace. Încerc să nu sar peste 30 minute de mișcare pe zi (acasă, yoga de obicei) și mănânc cât mai sănătos posibil.
Dacă sunt pe drum, totul e mult mai haotic și neplanificat - iar fiecare zi arată altfel. Și atunci însă încerc să strecor câteva ore de lucru pe zi - în limita wifi-ului și a pauzelor între evenimente sau plimbări.
8. Ce colțuri ascunse din lume ai descoperit până acum? Care ți-e cel mai drag?
Am descoperit Indonezia, Europa și părticele din America. Indonezia, cu siguranta e cel mai drag. A fost prima plecare lungă, care m-a scos complet din zona de comfort si care m-a fascinat prin diversitatea culturală pe care am găsit-o acolo. E țara în care mă întorc oricand să explorez o nouă insulă, oamenii ei, cultura și credințele lor.
9. Care e stitlul tău de călătorie?
Îmi place să călătoresc intr-un mod care să mă expună cât mai mult oamenilor și culturii locului. Prefer CouchSurfing-ul si hostel-urile, transportul low cost, mâncarea de stradă. Încerc să fac cât mai puține planuri înainte și să las locul să mă surprindă. Când ajung în orașe mari caut comunități de antreprenori, hub-uri și spații de co-work cu care mă pot conecta și de la care pot lua pulsul comunității în ceea ce privește proiecte cu impact social și oameni care produc schimbare și care inovează.
Am mereu cu mine un rucsac din care nu lipsește biroul mobil - laptop, Kindle, un aparat foto micuț și bateria externă. Pe lângă astea, minimul de haine și de produse de îngrijire - una dintre puținele reguli pe care le am e ca bagajul să fie cât mai light cu putință.
10. Ce citești?
Momentan am în bagaj ultimul număr din DOR și un Kindle deschis la primele pagini din ‘Black Swan’ (Nassim Nicolas Taleb).
11. Ce-ți lipsește de acasă?
Prietenii.
12. Dacă-ți ziceam acum 5 ani că viața ta va arăta ca azi ce mi-ai fi zis?
Că 5 ani e o perioadă mult prea lungă de timp ca să ne gândim atât de departe în viitor.
13. Vreau să fiu ca tine. De unde încep?
De la a te gandi cine ești și ce te face fericit - fără să vrei să fii ca nimeni altcineva. Ia orice decizie în funcție de asta și nu fă compromisuri.
Astfel vei privi fiecare călătorie ca o experiență de învățare. Învață despre tine, observă în mod constant cum reacționezi în diverse situații și cum te raportezi la lumea din jur. Asta te ajută să observi imediat schimbările care se produc cu tine și să înveți șă iei decizii adaptate la schimbările astea.
***Găsește toate părțile proiectului #femeipedrum aici