Costul vieții
/Primele impresii în India
India e umană. Miroase sălciu, sărat, a flori și a acru pe alocuri. Mă vede: trăgând după mine o valizoaie cântărind nici mai mult nici mai puțin greutatea mea în boarfe, tocuri, gel de duș și bețișoare de ureche (merg la sigur, nu-i de joacă). Pune mâna pe mine: mă împinge mai în față, mă stoarce ca pe o lămâie suculentă, îmi da una după cap. Mă degustă curioasă, pe jumate flămândă, pe jumate dezgustată. Îmi ascultă ritmul cardiac de iepure scăpărat și râde cu dinții la vedere: te mai codești mult? Bine ai venit acasă!
M-a surprins plăcut...
Cămașa albă impecabil depusă pe un trup de bărbat perfect adevărat, perfect treaz întro dimineață murdară din sala-hospiciu a unui aeroport de jucărie. Jaipur. 2010.
Nu mi-a plăcut
Să renunț la obișnuintele de om alb: să mă descalț în fața unei uși de bordei proapăt măturat (nu e deja destul praf în deșertul ăsta fără margini?!), să-mi las pe raft rochiile fără mîineci cu genunchii la vedere, să am încredere într-un ricșar care nu vorbește ioc de limbă comună dar pare să știe exact unde trebuie să ajung, să număr distanțele în ore și nu în kilometri, să las orarele, întâlnirile și promisiunile să se topească lent pe biroul din fața mea în timp ce visez la elefanți roz și dolofani legănându-se pe o ață de paianjen.
India vs Europa
Aleg ordinea din haos cu ochii închiși în fața cozilor ordonate din fața muzeelor lustruite ale Europei, gălăgia piețelor de flori și prafuri de turmeric în fața porților larg închise din spatele diplomelor galben de triste ale tinerilor din generația mea.
Sfaturi pentru o femeie singură pe drum
Păstrează-ți feminitatea în loc să o ascunzi în spatele unor șalvari soioși și tricouri XXl de teamă că. Logica de bază în fața pasiunilor de sezon. Apelează la bunul simț în caz de dubiu cultural. Și la banca emitentă a cardului tău bancar în caz de. Îl primești prin DHL la adresa din țara gazdă.
Restaurante la care să te întorci
Toate. Da nu alea de la guest house, hotel sau homestay. Tibetanul cu patru mese din centrul Darjeelingului. Tibetanul de lângă casa în exil a lui Dalai Lama din Dharamsala, israeleanul din Havelock Island și indianul Aurora - singurul restaurant cu wi-fi din Kohima, crema creștinității din Nagaland, unde ne-am dus să vedem triburi dar am ajuns să ascultăm predicile naga dintr-o biserică protestantă ce se odihnea umflată după un ritual de detox drăcesc dimineața devreme, înainte de răsărit.
Îți imaginzi viața fără călătorii?
Sigur. Pe o insulă cu două drumuri practicabile, fără urmă de internet și cu doi trei corali. Mai mult nu cer.
Ce ai face în schimb?
Aș sta lângă un om bun, într-o cameră curată cu apă caldă și m-aș uita la ocean după furtună.
Care sunt suvenirurile tale preferate
Cele pe care nu le pot trece vama nicicum. Cărți. Fuste. Măști.
Sfaturi pentru cei care vin în India pentru prima oară
E loc sub soare pentru toți. Și sigur nimic sub soare nu e permanent. Inspiră, expiră, respiră. O să fie bine.